Båtførerprøve for nye båtførere

Før i tiden var det fritt fram å kjøre fritidsbåter i skjærgården og utaskjærs. Det var nok ikke mange små barn som fikk lov til å putre av gårde midtfjords, men man kunne ofte se barn med en liten jolle og en spenstig motor som lekte seg i havnebassenget. I dag er det imidlertid satt mer system på kontrollen med hvem som fører båt. Begrensningene som gjelder i dag er:

  • Født senere 1980
  • Båt som er mindre enn 26 fot (8 meter)
  • Mindre enn 25 hestekrefter

Så dersom man er en vant båtfører på 35 år, uten båtførerbevis, så har man ett problem. Alle født etter 1980 må nemlig gå gjennom båtførerprøven. Man kan ta båtførerprøven når man har fylt 16 år. Da gjelder 10 hestekrefter som maksimal motoreffekt.

Ulykker og farer på sjøen

Og det er en grunn for at myndighetene har satt fokus på trafikksikkerhet til sjøs. Mange fører dessverre båten sin i beruset tilstand og andre har ingen kunnskap om farvann eller helt elementære ting vikeplikt. Enda en førerprøve tenker du, vel båtførerprøven er fort gjort uansett. Den tar ett par timer å gjennomføre! Denne regelen er ikke ny, da den kom allerede i 2012. Først nå er man en skikkelig sjømann, klar for spennende overfarter og navigering innaskjærs.

leder for båten

Testen er teoretisk og kan bestilles på Norsk Test, en nettside drevet av Sjøfartsdirektoratet. Testen er en variant av den europeiske båtførerprøven, ICC (International Certificate of Competence). Sertifikatet viser at båtføreren behersker det som omhandler å føre en fritidsbåt. Kravene er standardiserte, slik at man kan se om båtførerbeviset gjelder en motorbåt eller en seilbåt, eller om man kan ferdes ute til havs. Lyst å holde båtførerkurs? Alle kan starte opp kurs for dem som vil ta båtførerprøven. Det er nemlig ingen krav til at deltakerne må gå kurs før prøven.

Teststeder overalt

Man trenger ikke å bekymre seg for hvor og når man skal ta prøven. Det er stort sett knyttet til havner og båtforeninger rundt om kring. Er man i tvil anbefaler vi å gå inn på Båtførerregisteret for å se nærmere på hvor man kan ta prøven. En båtførerprøve skal være en viktig prøve som gir tillatelse til å føre mindre fritidsbåter i sjø. Da skal man ha innsikt i navigasjon og kartlesing, man skal kjenne til reglene for vikeplikt og kunne lese sjømerker. Hvordan skal man opptre i faresituasjoner og hva om det oppstår brann om bord. Hvordan evakuere? Det er mange ting å tenke på. For mange kan båtførerprøven være et skjær i sjøen, men i grunnen er det nettopp for å få folk til å tenke gjennom farene ved å føre båt som er viktig.

Med båtsertifikat er alt mye bedre

Det er kanskje mange som tenker at de ikke har behov for å ta en båtførerprøve, men mange blir overrasket over hvor mye det er å sette seg inn i og hvor lite de kunne om sjøfart generelt. Plutselig oppdager man at man er takknemlig for at myndighetene setter folks sikkerhet øverst. Det gjør farvannene mye sikrere også!