Drømmen om et liv på sjøen

Å bo i en båt
Å bo i en båt

Å bo i en båt året rundt er en drøm for mange. Noen velger å ta seg et friår eller flere, for å reise verden rundt. Andre velger å bo ved en brygge året rundt. Det er både fordeler og ulemper med en slik bosituasjon. Har du lyst til å prøve? I dette innlegget har vi sett nærmere på husbåten, på godt og vondt.

Fleksibel beliggenhet

En båt kan ligge ute på en innsjø eller på havet i perioder, men ikke hele tiden. Båten må ha drivstoff, få tømt avfallstanker og generelt vedlikehold. Derfor må selv sjøfarere søke havn innimellom. Noen ønsker å bo i båten uten å måtte seile på de syv hav. De vil ha frihetsfølelsen, men bo i båten. Da kan man velge å kjøpe en fast båtplass. Her kan båten ligge til bryggen hele tiden, og du kan gå i land når det passer.

Sanitæranlegg, strøm, bensin og andre tjenester

Det er ulovlig å slippe kloakk rett ut i vannet. Derfor må alle båter hvor man skal kunne oppholde seg over lengre tid, ha en egen septiktank. Septiktanken må tømmes på godkjente sanitæranlegg. Dette finner man ved de fleste brygger. Ved brygger som er laget og godkjent for langtidsleie, er det enkelt å komme til slike tjenester.

Du får også tilgang til strøm ved bryggen. Det er ikke alle steder at du kan forvente å få like mye strøm som i du ville fått i en bolig. Mange velger å installere ekstra solcelle paneler i båten. Dette gir deg litt ekstra strøm, og kan være akkurat det lille du trenger.

WiFi er noe de fleste er avhengig av, uansett hvor man er. Enten det er for å ha hjemmekontor og GoToMeeting, kunne satse litt på PokerStars Casino, eller for å lese nyheter på sol.no. WiFi er blitt essensielt for folk flest. I dag vil mange ønske å streame tv-serier og filmer. Dette krever litt ekstra kapasitet. Heldigvis løser mobilt bredbånd mange av disse utfordringene. Husk bare at det ikke alltid er tilgang til mobilnettet ute på innsjøer og på havet. Dette er en viktig del av båtlivet, du kan ikke alltid få tilgang til det du har på fastlandet. Heldigvis har båtlivet mange andre fordeler, som frisk luft, samhold og avslapping.

Fordeler med båtlivet

Å være ut på båt føles befriende. Du kan dra fra brygge til brygge, og oppleve nye steder. Om vinteren, kan du slå deg til ro ved en brygge og vente på sommeren. De som velger å ligge hele året ved en brygge, føler også en stor grad av frihet. Bryggen ligger gjerne sentralt plassert. Kort avstand til alt, til en rimeligere pris enn å bo i en bolig på land.

Å bo ved bryggen gir deg også mange gode naboer. Det er et mindre sted og mange knytter sterke bånd. Det handler om å føle seg som endel av felleskapet. Mange sammenligner en husbåt med å ha en hytte man bor i hele tiden. Du får hyttefølelsen og samholdet, på heltid.

Ulemper med båtlivet

Det er noen utfordringer knyttet til å bo i en båt året rundt. Plassen er forholdsvis begrenset, sammenlignet med leiligheter på land. Heldigvis finnes det mange svært smarte løsninger både innen oppbevaring og innen flerbruksmøbler. Smarte møbler kan med få grep forvandles fra stol til benk, og et bord kan utvides så man har plass til flere. Samtidig er det helt klart at du ikke kan forvente å ha like mye plass i en båt som i en leilighet.

Norske vintre kan være kalde, og sommeren er ikke alltid varm. Derfor kan det bli kaldt i husbåten. Helårsbryggene er laget for at båten kan ligge til bryggen hele året, men innlagt varme finnes ikke. Derfor må man sikre at båten er godt isolert og være forberedt på at noen dager kan være ekstra kjølige.

Et godt liv for mange

Du kan få et godt liv i en husbåt, så lenge du er villig til å gjøre noen justeringer i livet. Har du bodd i en bitteliten leilighet midt i Oslo, kan en husbåt virke romslig. Har du bodd i en enebolig, kan det være et sjokk. Er du motivert, går selvsagt alt. Heldigvis er både husbåtene og møbler i utvikling. Har du muligheten til å investere litt i båten og i møblene, vil du bli overrasket over hvor mye plass du egentlig har.

Så løsningene er der, det handler mer om hva du ønsker. Hvis du lengter etter båtlivet, kan vi nesten garantere at du vil finne deg godt til rette. Ta deg noen turer ned til langtidsbryggene og ta kontakt med husbåt grupper. Her kan du få gode råd, rett fra kilden. Ved noen brygger finnes det husbåter man kan leie for en helg eller en uke. En perfekt måte å prøve konseptet uten å måtte forplikte seg.