El-påhengsmotor på båten

Utviklingen går i rasende fart mot stjerner og planeter, men samtidig bryter vi ned grunnlaget fortere enn vi aner. Derfor er det alltid deilig å la tankene fly i kjente farvann, kanskje med et snøre over ripa en stille sommerdag. Men plutselig kommer det en flaske flytende, en slitt fortøyning og enda mer søppel. Døde fisker flyter i vannet og det lukter surt. Vi er nødt til å stanse utslippene og begynne å tenke mer fornuftig. For det kan fort bli litt varmt! Veldig varmt. I Norge er det mange som elsker båtlivet. Det skal vi fortsette å fremdyrke. Men vi kan gjøre flere ting samtidig. Nyt båtlivet med en el-båt, slik som disse.

Miljøet først så båtliv

Vi har lenge tenkt at havet, ja, det kan vi ikke ødelegge, selv om vi har prøvd så godt vi kunne i hundrevis av år. Men jammen ser det ikke ut til at vi lykkes! Korallrev dør og mangfoldet forsvinner. Snart er det mer plast i havet enn fisk. Men også karbon fyller vi havene med. Fra skip og trålere, fritidsbåter og joller. Og selv om havet er den største karbon-fangeren av dem alle er det på ingen måte uendelig. Vi har skapt døde soner og smeltende isfjell. Polene skylles ut i havet som bare vokser og vokser år for år. Hvor vil det ende hvis vi ikke gjør noe?

Vil alltid ha båtliv

forbli bærekraftig

Båtlivet kan vi ikke stanse uansett, og det bør vi heller ikke. Det er en trivelig aktivitet for rekreasjon og nærhet med naturen. Og mange ting er i ferd med å skje. Ferjer går på gass og båter blir elektrifiserte. Vi er i ferd med å endre fokus, noe el-påhengsmotoren er et godt bevis på. Ingen oljesøl fra 2-takts motorer nå lenger, bare ren energi plassert i tette batteri. Og hvorfor er det lurt? Jo, fordi vi kan fortsette å kose oss på sjøen og samtidig være bærekraftige. Er det noe vi trenger i dag, er det slikt engasjement både i industrien og i privatsektoren. Og det finnes elektriske påhengsmotorer og det fins innenbords. Man setter bare i kontakten når batteriet er tomt.

Viktig huskeregel

Man må huske på at 1kWh betyr at man kan kjøre med full gass en time. 1kW gir ca. 4 hestekrefter, så hvor mange trenger du? Det er viktig å tenke på bærekraft, kanskje det kjedeligste ordet for mange. For helst vil folk rase av gårde i hundrevis av kilometer hver time, men er det nødvendig. Får man en bedre selvfølelse fordi man ikke takler livet ellers, eller har man så mye penger man føler behov for å bruke opp? Sett da heller pengene på investeringer til miljøtiltak og utvikling. Miljøet bør også være en viktig huskeregel. Hvorfor lar vi det gå så langt. Vi kan godt skylde på dårlig ledelse, men det er først og fremst oss selv vi må ta tak i. Båtlivets gleder er en ting som vil være viktig i framtiden også, og da må vi ha et hav vi kan ferdes i. For et dødt hav kan fort bli det som tar rotta på oss alle.