Plastbåtproduksjon i Norge fra 1953

Vi har tidligere skrevet litt om både norsk og utenlandsk produksjon av båter, og vi skal fortsette med å sette søkelys på den norske produksjonen. Det at vi må tilbake til begynnelsen av 1950-tallet, for å bli bedre kjent med norsk plastbåtproduksjon – viser at bruken av dette materialet i båter begynner å bli en gammel metode. Om vi tar for oss hele vårt langstrakte land, så finner vi mange små og lokale produsenter av båter – og bruk av plast var det flere av dem som fant hensiktsmessig. Nå skal vi til den føste sjøsettingen av en norskprodusert plastbåt, og året er 1953.

Møsvatn i Telemark

Jostein Myrberg og Ole Mauritz Mustad stod bak bedriften Selco, denne bedriften ble startet i 1957 og de igangsatte etter hvert produksjon av en båt som skulle vise seg å bli en stor suksess. Båten jeg snakker om er Selco 18, og den første sjøsettingen av denne båtmodellen skjedde på fjellet i Telemark høsten 1966. En septemberdag dette året, var Møsvatn åsted for det som kanskje er Norges mest vellykkede båtproduksjon – da altså den første Selco 18 ble sjøsatt og et eventyr var i gang.

Men vi må enda 13 år lenger tilbake i historien, for å finne den første sjøsettingen av en norsk plastbåt. Den gang var det en annen aktør som stod bak produksjonen, og vi skal bli litt bedre kjent med hvordan det hele henger sammen litt senere.

Lette å selge og gode priser

Lette å selge og gode priser

De som i dag har en godt vedlikeholdet plastbåt i sitt eie, sitter nok på en større juvel enn man kanskje selv er klar over. For sannheten er at dette er svært ettertraktet og populære båter, som man kan oppnå svært gode priser for. Det er i aller høyeste grad retrobåter som entusiaster vet å søke etter, og om man ikke selv har interesse eller behov for en slik båt – så kan jeg nesten garantere at det ikke tar lang tid å få solgt den.

Den første båten ble støpt på Lillestrøm

Om dere tror at det er en sørlandsby som var først ute med å støpe plastbåter, så tar dere feil. Nei vi må nok til Romerike og Lillestrøm, et sted som kanskje ikke er mest kjent for produksjon av båter – selv om de har både Nitelva og Øyeren rett utenfor byen. For det var i lokalene til Nordisk Formstoff på Lillestrøm, at den første plastbåten produsert i Norge – så dagens lys. Sjøsettingen skjedde 1953 på høsten, og det var bedriften Ancas som produserte pluggen til denne båten. Det er mange som vil ta på seg æren for å være de første med plastbåtproduksjonen her til lands, men ifølge sikre kilder er det altså disse to bedriftene de første.

Det at Ancas engasjerte seg i produksjon av plastbåter, var nok for mange litt merkelig. Det hele og fulle navnet på bedriften som holdt til på Tromøya ved Arendal, var Ancas Træskibsbyggeri AS – en gammel bedrift som ble grunnlagt allerede i 1914.