Strender for nye båtførerer

Norge er et land med en utstrakt kystlinje, og helt fra sør i Norge til nord lever folk i pakt med det store havet. Noen drar langt til havs med store cruisere, mens andre liker seg best i strandsonen. Og den norske stranda har mye å by på. Både for dem som liker å seile med vinden og dem som liker å se hva som befinner seg under havflaten.

Livet i strandsonen er yrende, og det er viktig at man som båtfører tar hensyn til alle som ferdes her. Det kan være padlere som finner formen på blikkstille vann eller små barn som leter etter krabber og sjøkreps. Følger man ikke lovverket for båtførere, kan det gå galt. Men fordi landet strekker seg så langt, er det stor forskjell på de nordlige og sørlige farvann. Men selv i nord finner man vakre sandstrender som kunne være motiv for et postkort fra Karibia. Hvert område har sine egne versjoner og tolkninger av reglementet, derfor bør også du lese deg opp og ta båtførerprøvene som er obligatoriske. Det fins mange kjente og kjære strender å seile til i Norge, noen mer spektakulære enn andre.

Strender i Nord-Norge

I nord er strandlivet vakkert uansett om det er på vinteren eller sommeren. Det arktiske nærværet får strendene til å lyse opp under stjernene, men selv på sommeren kan temperaturene bli så gode at man kan bade. Man må seile langt fra sør om man skal komme nordover. Farvannene er ugjestmilde, men akk så vakre.

Man kan seile til Berlevåg eller Lofoten å se noe av de mest spektakulære strendene man noen sinne har sett. Idylliske Andøya har både kritthvite strender og høye fjell. Enten man befinner seg i båt eller på land, er det godt å være besøkende på en slik strand som Sørfugløya i Gildeskål. Dette er et område som opplever fraflytting men ikke på grunn av den vakre naturen. Her kan man få noen flotte blinkskudd med kameraet også.

Strender i Midt-Norge

nydelig kystlinje

Den midtre delen av landet preges av en yndig kystlinje. Med Kystriksveien kan man se alt fra landeveien, men det beste er å komme seg ut i en båt. Da slipper man å kjøre inn og ut av lange fjorder eller vente på enda en ferje. Stokkøya i Åfjord kommune er et hipt sted hvor båtentusiaster møtes rundt et felles engasjement. Både Mausundvær, Smøla og Frei har vakre omgivelser båtfolket bør se. Her fins tusenvis av små øyer og holmer, og man skal passe seg for alle skjær. Mange forlis opp gjennom historien har endt med tragedie.

Strender i Sør-Norge

Sør-Norge er stort og strekker seg fra Svinesund og Storesand i øst til Karmøy i vest. Og den vakre kystlinjen er full av utrolige strender å valfarte til. Her er klimaet mildt og det går fint an å holde båtlivet i hevd hele vinteren. Er man i startfasen til å bli båtfører, er Sør-Norge det perfekte stedet å starte. En seiltur til naboene i øst og sør er også mulig herfra. Om man ikke heller skal ta Danskebåten da.