Tips for deg som skal kjøpe din første båt

Tenker du å kjøpe din første båt? Gode nyheter – I dette innlegget skal jeg gå gjennom prosessen som er å kjøpe en båt, også det som skjer før du faktisk står og ser på en båt med lommeboken klar.

Hvilken type båt bør jeg kjøpe?

Det første spørsmålet du stiller deg selv er: Hva slags båtliv vil jeg ha? Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du vurdere hvor og hvordan du vil bruke båten du kjøper. Båter er spesialiserte, så hva du kjøper skal i stor grad bestemmes av hvordan du vil nyte vannet. Ta deg tid til å finne ut hvilken type båt du ønsker deg. Akkurat som at du ikke ville kjøpt et terrengkjøretøy for å pendle på motorveien, er det viktig å finne den rette båten som passer dine aktiviteter, smak og behovene dine.

Still deg disse spørsmålene og besvar dem ærlig før du signerer kjøpskontrakten. Vil du ha noe du kan sette på en trailer og kjøre til en fritidsbolig? Er det å underholde gjester med cocktailer ved solnedgangen den viktigste motivasjonen for kjøpet? Vil du overnatte i båten? Har du eller barna dine planer om å stå på vannski eller lignende aktiviteter? Hver av disse er en gyldig grunn til å kjøpe en båt, og hver vil føre deg til en ulik båt.

båt lagret på vann

Selv når du bestemmer deg for en type, er det flere valg å gjøre fordi hver båttype vil kreve forskjellige mengder tid og penger for kjøp, vedlikehold og drift. For eksempel kan en båt som enkelt kan fraktes i en trailer spare deg for penger ved at du slipper dokking og vinterlagring, men hver gang du vil bruke den, må du ta den med til en rampe og få den i vannet. En båt lagret i vannet kan gjøre raske utflukter mulig etter arbeidstid.

Bør jeg kjøpe ny eller brukt?

Det krever bare litt shopping for å oppdage at det er mange brukte båter tilgjengelig til mye lavere priser enn du ville betalt for den samme båten helt ny. Glassfiber og aluminium råtner ikke som tradisjonelt treverk, så dagens båter varer lenge. Husk at dersom du skal kjøpe en brukt båt er det viktig at du ser etter eventuelle feil med båten og sørger for at det ikke er noen store uforutsette utgifter som kommer av at du må reparere et hull i båten eller en ødelagt motor.

Hva er inkludert når du kjøper båten?

Hva som er inkludert avhenger ikke bare av typen båt du kjøper, men også av avtalen du kan gjøre og om du kjøper ny eller brukt. Enhver selger bør gi en utstyrsliste som gir deg et inntrykk av hvor mye som følger med båten. Du kan velge en totalpakke eller velge å handle på fasiliteter. Selv om du velger en pakkeløsning, vil det utvilsomt være flere ting som trengs før du kan skyve av fra kaien. Forsikre deg om at du sparer nok penger til å bruke på ekstrautstyret som vil hjelpe deg å ha det gøy på vannet på en tygg måte.

Det er mange ting man må tenke på når man skal kjøpe en ny båt, spesielt dersom du aldri har kjøpt en båt før. Dersom du ønsker å titte litt på ulike alternativer finnes det mange brukte og nesten nye båter på finn.no. Lykke til!